“Garnalen Verhalen” meten mensheid op unieke wijze uit

 
HANS VAN DAM
ROTTERDAM
 
“Garnalen verhalen” door Hotel Modern. Bijgewoond: 8 februari 2009 in de Rotterdamse Schouwburg. Hierna op tournee en begin mei opnieuw in de Rotterdamse Schouwburg.
 
Vijf sterren *****

De Rotterdamse theatergroep Hotel Modern timmert al zo’n tien jaar aan een uniek concept. Met behulp van ingenieuze miniatuursets en -camera’s produceren ze op toneel videobeelden die live geprojecteerd worden. Als publiek kijk je tegelijkertijd naar de “making of” én het uiteindelijke filmresultaat. De geanimeerde wereld die in de beelden wordt opgeroepen kent geen grenzen. Van uitbundige erotiek tot het onmenselijke Auschwitz, alles wordt minutieus en liefdevol in elkaar geknutseld en tot leven gebracht.
In de meest recente voorstelling “Garnalen verhalen” bereikt deze techniek een ongekend hoogtepunt: de gecompliceerde handelingen rond de miniatuursets inclusief geluidenmaker waarmee de geprojecteerde beelden tot stand komen hebben een dusdanige ritmiek en overtuiging bereikt dat er werkelijk een eenheid ontstaat. Geniale ingeving hierbij is het gebruik van geprepareerde garnalen om de mensheid in al zijn complexiteit te verbeelden. De beestjes zijn dusdanig fotogeniek dat je meteen de verhalen wordt ingezogen. Van de hysterie van een bokswedstrijd tot de verstilling op een regenachtige kampeerdag. Van het eerste spijkerschrift tot de landing op de maan: de garnalen maken het allemaal mee en spiegelen ons het menselijk bestaan gedompeld in waan en eenzaamheid. Deze eeuwig terugkerende menselijke onmacht wordt aan het eind prachtig vertolkt door de gevleugelde garnalen die als dolende zielen terugkeren naar een kamer vol met couveuses, waarin de zojuist geborenen hunkeren naar hun levensdoel. Een even unieke als universele voorstelling.