Snapshotsushi frisse opwarmer jongerenfestival

 
HANS VAN DAM
ROTTERDAM
 
“Snapshotsushi” door Theatergroep Siberia. Bijgewoond: 15 januari 2009 in de Rotterdamse Schouwburg. Daar nog te zien t/m 17 januari
 
Vier sterren ****

Voor wie het nog niet wist: 2009 is voor Rotterdam hét jongerenjaar en daarom is de Rotterdamse Schouwburg een aantal dagen ‘bezet’ door Young Dock, een theaterfestival door jongeren uit verschillende windstreken. Zo zijn er optredens uit Durban (Zuid Afrika) en Tanger (Marokko). Ook treedt er de splinternieuwe Rotterdamse jongerengroep Siberia aan. Deze groep is ontstaan als samensmelting van Rotjong, Rotterdams Lef en Het Waterhuis en zal gezichtsbepalend worden voor het jongerentheater in Rotterdam.
Siberia opent het festival met de verrassend frisse voorstelling Snapshotsushi. In de erker van de Schouwburg heeft de groep een heuse sushi bar ingericht, inclusief Japanse gastvrouw die het aangeschoven publiek voorgaat in het verorberen van een heuse sushi maaltijd.
Aan de bar tussen het publiek zitten de overige zes spelers die flarden van gesprekken en overdenkingen ten gehore brengen waaraan het overwegend jonge publiek met meer of minder schroom deelneemt. Zo gaan de gesprekken over werk, eenzaamheid, vriendjes, maar ook heel filosofisch over spiritualiteit, oude mensen en betekenis.
Hilarisch wordt het wanneer zich een soort karaoke battle ontspint: twee vriendinnen die eerder volledig in elkaars verhalen opgingen proberen elkaar vinnig de loef af te steken. Spel en karaoke wisselen elkaar tenslotte onderhoudend af, waarbij uiteindelijk een romance ontstaat op de dansvloer. Een erg vrolijke voorstelling waarbij je bijna zou vergeten de soep en shushi’s naar binnen te werken. Dat zou pure verspilling zijn, want ook deze zijn knisperend vers.