Uitdagende ontmoeting met antieke held


HANS VAN DAM
ROTTERDAM

“Odyssee – De laatste beproeving” door Theaterbedrijf Bonheur. Gezien: 27 september 2007 in het Bonheur Theater. Daar nog te zien t/m 13 oktober.

Vier sterren ****

Een oerverhaal tot leven wekken, het recht in de ogen kijken en er opnieuw de discussie mee aan gaan. Dat is de niet geringe kunst van regisseur Peter Sonneveld, die met het tweede deel van de Odyssee, opnieuw vertolkt door Paul R. Kooij, de antieke held opnieuw tot leven brengt. Dit tweede deel lijkt beter uitgebalanceerd dan het eerste. De monoloog heeft aan rust en expressie gewonnen, en het samenspel met de instrumenten lijkt beter te passen.
Deels ligt de winst natuurlijk ook aan de inhoud: Odysseus komt eindelijk thuis en zal zich in een sluw samenspel met de godin Athene wreken op de vrijers die zijn vrouw al jarenlang belagen. Na een vreselijk bloedbad loopt het voor de geliefden goed af en belanden Odysseus en zijn vrouw Penelope eindelijk weer in het koninklijk bed. Veel meer aansprekende emotie dan het eerste deel met zijn mythische avonturen.
Kooij slaagt er goed in deze emoties over te brengen, ondersteund door een geraffineerd toneelbeeld en subtiele geluidstechniek. De Odysseus van de laatste beproeving wordt een man van vlees en bloed, en nu hij zo dicht bij komt, wat kunnen wij hem zeggen?
Dat hij met zijn listen inderdaad weet waar op de korte termijn zijn eigen belang ligt, waarover hij zich zo fier op de borst klopt, maar dat na 2500 jaar moderne listen en bloedige geschiedenis een ander mensbeeld nodig is. Of moeten we zeggen manbeeld?