GeĂŻmproviseerde boeketten vanuit de Dordtse laan


"Het Feuilleton" door Theaterbedrijf Bonheur. Gezien: 30 november 2006 in het Bonheur Theater. Nog te zien tot 17 december op donderdag t/m zaterdag en op zondag 17 december.

Drie sterren ***

HANS VAN DAM
ROTTERDAM

Vader Koos (Paul R. Kooij) is bloemist op de Dordtse laan. In zijn dagboek schrijft hij filosofisch: "Het mooie van onze waar is dat het verwelkt. Maar is dat niet met alles in het leven?" Mooier kan het improvisatietoneel van Peter Sonneveld niet worden omschreven. Deze tweede feuilletonreeks vlamt af en toe op als een schitterende bloem in een breed geschakeerd boeket. Maar tegelijk is elke schittering een onherroepelijk moment.
Op de openingsavond van de tiendelige reeks wordt allereerst de uitgangssituatie voor de theatersoap uit de doeken gedaan. Bloemist Koos is alleenstaande vader. Zijn vrouw is er al tien jaar vandoor. Zijn eigen moeder, inmiddels dementerend, is bij hem ingetrokken om voor de twee zoons te zorgen. De oudste zoon Harm (Jeroen Spitzenberger) is met zuurstofgebrek geboren en heeft een aantal handicaps. Jongste zoon Fred (Titus Boonstra) is mede hierdoor tamelijk gefrustreerd. Zonnetje in huis is de jonge, half Noorse Hildegun (Catrien van Boxel), in huis gehaald om op moeder te passen. Stof genoeg voor heftige conflicten in deze Rotterdamse middenstandswoning.
Wat onwennig komt de improvisatie op gang, maar gaandeweg groeit het spel. Vooral Spitzenberger en van Boxel leveren uiteindelijk zoveel energie dat het lastig wordt binnen de grenzen van hun rol te blijven. Ook Sarah Jonker in de gastrol van de Marrokkaanse hulp Khadija komt lekker los. Al met al interessante openingen voor een spannend vervolg. De ontwikkelingen zijn mede te volgen op de website van Bonheur (bonheur.nl).