Feuilleton toont plezier in improviseren

 

HANS VAN DAM
ROTTERDAM

 

Stel, je blozend blonde tienerdochter komt de woonkamer binnenstappen met een uit de kluiten gewassen, Russisch sprekende Straatkrantverkoper in jouw badjas, hoe zou je reageren? Dit is zomaar één scène uit de vervolg-improvisatievoorstelling 'het Feuilleton' van theater Bonheur. Paul Kooij, die de brave huisvader speelt van de familie die we in de serie volgen, is dan ook even verrast als het publiek. Precies hier ligt de charme van improvisatie: hoe snel herstelt hij zich en is hij weer 'zijn karakter' dat reageert op de verzonnen wereld die in de improvisatie wordt uitgebouwd. Dat levert heel veel hilarische momenten op zoals die met de Straatkrantverkoper.
De manier waarop Titus Boonstra de zwakbegaafde Boy speelt is erg aandoenlijk en tegelijk zeer scherp. Maar zijn rol heeft natuurlijk het voordeel dat de wereld van deze oudste zoon van de familie een stuk kleiner is dan die van de rest.
Met deze voorstelling brengt regisseur Sonneveld het vak van theater maken erg dicht bij het publiek, en de risico's die genomen worden zijn dan ook groot. Niets ligt immers van te voren vast. Deze spanning is zowel in de zaal als bij de spelers voelbaar, maar maakt het plezier van een geslaagde improvisatie des te groter. Natuurlijk zijn er ook aanzetten die niet lukken, maar al met al komt de Rotterdamse familie aardig tot leven, en maakt het zomaar bijwonen van één aflevering erg benieuwd wat over twee weken het einde zal worden. Inlezen op 'het Feuilleton' kan op de website van Bonheur.

'Het Feuilleton' door Bonheur Theaterbedrijf in Theater Bonheur. Gezien: 26 november 2005. Nog te zien: 2, 3, 9 en 10 december.

Drie sterren ***