Bonheurs romanbewerking overtuigend liefdesdrama


 
“On Chesil Beach” door Bonheur Theaterbedrijf. Bijgewoond: 24 april 2009 in het Bonheur Theater. Daar nog te zien 29 april t/m 17 mei
 
Vier sterren ****

Chaos van het moment. Dat is de beslissende factor in “On Chesil Beach”, het nieuwste stuk van Theaterbedrijf Bonheur naar het gelijknamige boek van de Britse schrijver McEwan. Het stuk is precies gesitueerd: een hotel aan een kiezelstrand in het Engeland van 1962. We volgen een pasgetrouwd stel in de aanloop naar hun huwelijksnacht. Hij explodeert bijna van verlangen, zij huivert vol walging voor wat komen gaat.
Het decor is sober. Een houten vloer omringd door grijze kiezels. Links achterop slechts het witte bruidsbed in glazen vitrine: een imposante schrijn voor het cruciale moment in een mensenleven.
Het spel is verre van sober. De ingenieus gecomprimeerde tekstbewerking van het boek bouwt in afgewogen spanning op naar de fatale ‘split second’ vlak voor de daadwerkelijke penetratie, die er uiteindelijk niet zal komen. Ruurt De Maesschalck en Marike van Weelden weten het taalvlechtwerk van feitelijke beschrijvingen, gedachteflarden en werkelijk tweegesprek zo overtuigend te brengen dat de inbeelding zelf in het bruidsbed terecht te zijn gekomen beklemmend echt wordt.
Ondanks de afstand in ruimte en vooral tijd, de drempel tussen de benauwende jaren ’50 en de bevrijdende revolte van jaren ’60, komt het uiterst fysiek beschreven liefdesdrama gevaarlijk dichtbij: wordt niet alle liefde in de overweldigende maalstroom van momenten zomaar ergens op het strand geworpen? Bonheur weet McEwans filosofische vraag, opgevoerd in een uiterst fysieke menselijke omhulling, indringend tot leven te roepen.

 

Hans van Dam
24 april 2009