“Alleen op de Wereld” liefdevol én uiterst vernuftig

 
HANS VAN DAM
ROTTERDAM
 
“Allen op de Wereld” door Theaterbedrijf Bonheur. Bijgewoond: 30 november 2008 in het Bonheur Theater. Daar nog te zien t/m 30 december
 
Vier sterren ****

Ga er maar aan staan. De vuistdikke vertelling  “Alleen op de Wereld” van Hector Malot in volle omvang opvoeren in één van de meest intieme theatertjes van Rotterdam. De speciaal voor de donkere dagen opgevoerde familievoorstelling is dan ook bijzonder neergezet. We volgen het onsterfelijke verhaal van de vondeling Rémi en zijn omzwervingen als straatartiest bij de troep van Vitalis van a tot z, compleet met honden en de aap Joli-Coeur.
Vijf mannelijke acteurs spelen zo’n 25 karakters, inclusief honden en aap, met dusdanige vaart, plezier én zin voor detail dat jong en oud al snel worden meegevoerd. Van de warme moederschoot van mevrouw Barberin tot in de misère van een overstroomde kolenmijn. Kostuums en attributen zijn liefdevol verzorgd. In contrast hiermee staat het vernuftige decor, dat per scène in contouren van stalen frames uit de planken vloer omhooggetrokken wordt. Deze creatie van Jasper Niens is zo opmerkelijk dat het in artistiek opzicht kan wedijveren met de even gewaagde filmsetting van de film “Dogville” van Lars von Trier.
In de voortdurende zoektocht van regisseur Peter Sonneveld naar een antwoord op het raadsel van het levende woord heeft hij opnieuw een krachtige stuk neergezet. Zoals Rémi zijn aan het ziekbed gekluisterde, naar later blijkt, broer leert hoe hij een fabel moet onthouden: “Je hebt niets aan woorden, maar wel aan dingen. Ik zie het voor me”. En precies dat krijgt de familievoorstelling met zijn wonderbaarlijke mise-en-scène dik voor elkaar.