Aangrijpend beeld van een kindermoordenares


HANS VAN DAM
ROTTERDAM

“Medea” door Theaterbedrijf Bonheur. Gezien: 30 november 2007 in het Bonheur Theater. Daar nog te zien t/m 9 december.

Drie sterren ***

De ontwortelde olijvenboom hang als een dreigend zwaard boven de scène: “Ik ben van mijn huis, mijn land beroofd, heb geen toekomst meer”, jammert Medea. Ze is zojuist door haar zelfzuchtige man Jason gedumpt, omdat hij met een nieuwe liefde zijn positie aanzienlijk kan verbeteren. Medea dreigt als buitenlandse samen met haar twee kinderen te worden verbannen. Langzaam wordt duidelijk waartoe de mens in staat is wanneer uitzichtloosheid, sociale isolatie en menselijke list in een snelkookpan worden gestopt. Medea weet haar rivale te vergiftigen en haar beide kinderen te doden. De man waarvoor ze haar leven heeft opgeofferd zal voelen wat zij voelt.
Waren er niet de plechtstatige vertaling van Pé Hawinkels en het belerend commentaar van het koor, je zou je zo in een hedendaags gezinsdrama wanen. Maar we reizen in een tijdcapsule naar de markt van Athene en horen de roddels van de dag. Wat blijkt, de mens is in 2400 jaar nauwelijks veranderd. Wellicht zijn wij eerder wat kwijt: het inzicht dat hoe wij de wereld ook naar onze hand willen zetten, dit eigenlijk een droom, een wens is. Wat er werkelijk gebeurt zullen wij nooit echt kennen.
Opnieuw laat Bonheur ons met de klassieken nadenken. Al hapert in dit stuk zo af en toe de zeggingskracht van sommige acteurs, er blijft meer dan genoeg over om te huiveren en onze werkelijke situatie onder ogen te zien.